8 leggyakoribb téma

Piros vagy fekete ribizli? Ön melyiket választaná?

Lehet, hogy könnyebben beszerezhető, és valószínűsíthető, hogy jobban is ízlik, mert kevésbé kesernyés, azonban összetételét illetően a fekete az igazi választás!

A ribizli, vagy népiesen ribiszke fajtái tartalmaznak még számos más vitamint is: B- és E-vitamint, valamint az A-vitamin elővitaminját, béta-karotint. Figyelemre méltó az ásványianyagtartalmuk is: jelentős mennyiségű vasat, káliumot és nátriumot tartalmaz.

A sokoldalú bogyós gyümölcs értékeit bemutató képet a gazdag szénhidrát -, ballasztanyag -és flavonoid-tartalom (a kvercetin nevű festékanyag) teszi teljessé. A gyümölcs ízét a benne található gyümölcscukor és sav aránya határozza meg, kesernyés zamatát a festékanyag adja.

A fáradságosan betakarítható, apró, gömbölyű gyümölcsszemekben hatalmas mennyiségű C-vitamint találni. 

A kép illusztráció (Hencze Tamás - 'Vörös és Fekete')

A kép illusztráció (Hencze Tamás – ‘Vörös és Fekete’)

Lehet, hogy a piros ribiszke könnyebben beszerezhető, és valószínűsíthető, hogy jobban is ízlik majd (mert kevésbé kesernyés), azonban összetételét illetően a fekete az igazi választás!

A tények magukért beszélnek: 

– A ribizli magas C-vitamin-tartalmú gyümölcs, a fekete ribizli azonban ezt a vitamint négyszer olyan mennyiségben tartalmazza, mint a piros. Ezzel a fontos védő és anyagcserét javító gyümölccsel bőségesen biztosítható  napi C-vitamin -szükséglet –> 100 g fekete ribizli 189 mg C-vitamint tartalmaz, azaz ilyen mennyiség elfogyasztása majd dupláját biztosítja a C-vitamin napi szükségletének.

A piros ribizli C-vitamin-tartalma valamivel alacsonyabb, viszont csíraölő hatású ‘szalicilsavat’ tartalmaz, amely igen kedvező hatású az emésztő rendszer bakteriális fertőzése esetén.

Fekete ribizlivel optimálisan erősíthetjük immunrendszerünket, ami magas A-, E- és C-vitamin-tartalmának és vastartalmának köszönhető. A vízben oldódó C-vitaminnak azonban további szerepe is van szervezetünkben: segít pl. a  táplálékainkból a vas beépülését, és így a vassal együttműködve támogatja a kötőszövetek egyik legfontosabb anyagának, a kollagénnek a szintézisét.

– A fekete ribizli héjában és magjában található ballasztanyagok jobban megmozgatják a bélrendszert, serkentik a méregtelenítést, segítik az egészséges bélflóra kialakulását.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]